Kao službeni partner na nedavno održanoj Legaltech konferenciji u Zagrebu predstavljena je aplikacija eOvrhe.hr. Konferencija je okupila vodeće ljude legal tech industrije u Hrvatskoj. Iako za sada na tržištu u Hrvatskoj ne postoji veliki broj legal tech rješenja, pokazalo se da je interes pravnika za upotrebom tehnologije u pravu velik. Zajednički zaključak je da bi pravnici ostali konkurentni moraju poboljšati svoje rezultate i to prvenstveno upotrebom tehnologije.

Aplikaciju eOvrhe.hr predavao je član tima koji stoji iza eOvrhe.hr, Josip Stanić. Izložio je kako je sama aplikacija eOvrhe.hr nastala u želji da se riješe dva problema:

  1. Otežana naplata potraživanja u Hrvatskoj: prema statistici čak 24% računa ne bude plaćeno o dospijeću, prosječan rok plaćanja je 51,67 dan, a 4% svih izdanih računa nikada ne bude plaćeno.
  2. Nepotrebni višestruki unos istih podataka: u procesu naplate potraživanja, pojavljuju se brojni pravni dokumenti:: opomenu, prijedlog za ovrhu, nagodbe, razne zahtjeve FINI, prijave tražbine u stečaj ili predstečaj. Za izradu ovih dokumenata gubi se gomila vremena. No kada se pogleda struktura dokumenata shvati se da svi sadrže iste podatke:

Osim ovoga, uočeno je kada unesemo jedan podatak iz njega možemo dobiti drugi podatak. Na primjer, iz datuma dospijeća možemo odrediti kamatnu stopu i datum od kada kamata teče, iz mjesta prebivališta možemo odrediti nadležnog javnog bilježnika ili sud, iz iznosa duga možemo automatski obračunati troškove bilježnika i odvjetnika. Ova se funkcija pokazala iznimno zanimljivom odvjetnicima. Korištenjem aplikacije drastično se smanjuje mogućnost pogreške. Cijela izrada se ubrzava, jednostavnija je i u konačnici donosi znatne uštede.

Aplikacija trenutno svojim korisnicima omogućuje tri usluge: automatsku izradu opomene, prijedlog za ovrhu i zahtjeva za naplatu FINI. Svaki korisnik može urediti vlastite predloške za opomene i prijedlog za ovrhu, može dodati svoj memorandum i time personalizirati dokumente.

Osim predstavljanja same aplikacije, Josip Stanić je govorio i o razvoju jednog legal tech rješenja. Obzirom su eOvrhe.hr pionir legal techa u hrvatskoj iz publike su postavljena pitanja o vremenu potrebno da se takvo jedno rješenje razvije. Izloženo je također kako je pri razvoju legal tech rješenja potrebno uspostaviti dobru komunikaciju između tehničkog (razvojnog) dijela tima i pravnika koji uz pomoć softvera rješavaju određeni problem. Također je istaknuo i veliki problem s kojim se susreće svaki legal startup: nedostatak dostupnih podataka s kojima bi se razvila pametna rješenja. Stoga je osobito istaknuo važnost automatizacije. Izvrstan primjer automatizacije je upravo aplikacija eOvrhe.hr. Bez automatizacije neće biti moguće riješiti gore navedeni problem pod 1.

Jedno od pitanja bilo je i pitanje poslovnog modela, odnosno ciljanog tržišta. eOvrhe.hr imaju dva modula odvjetnički i poduzetnički, prvi je, dakako, namijenjen odvjetnicima i odvjetničkim društvima, dok je drugi namijenjen svim onim poduzetnicima koji izdaju transakcijske račune.

Više o aplikaciji eOvrhe.hr pročitajte na našim stranicama: www.eovrhe.hr. Svaki novi korisnik dobiva 8 dana probnog korištenja aplikacije, a ako samo želite isprobati aplikaciju možete se prijaviti uz pomoć probnog računa na početnoj stranici.